Sivut

perjantai 20. maaliskuuta 2020

Valokuvaus | Suljinaika ja ISO-arvo

Mitä tarkoitetaan kameran suljinajalla?

Valokuvauksessa, suljinajalla tai valotusajalla (shutter speed), tarkoitetaan sitä aikaa minkä kameran suljin pysyy auki kuvaa ottaessa. Sulkimen ollessa auki, valo pääsee vaikuttamaan kameran filmiin tai kennoon ja muodostaa kuvan. Suljinaika yhdessä aukon koon kanssa määrittää kuinka valottunut kuvasta tulee. Nopea suljinaika tarvitsee suuremman aukon alivalottumisen välttämiseksi, ja pitkä suljinaika tarvitsee pienemmään aukon jotta kuva ei ylivalotu. Eli mitä pienempi reikä, sitä kauemmin valon täytyy päästä kennolle.

Pidemmän suljinajan kanssa yleisin ongelma on tärähtäneet kuvat. Ilman jalustaa suljinajan tulee olla 1/50 tai yli, sillä kuvista tulee muutoin helposti tärähtäneitä. Jos kuitenkin haluaa käyttää pidempää suljinaikaa, kamera täytyy tukea hyvin. Jalusta on paras keino vähentää tärähtämisen todennäköisyyttä.

Suljinajan esivalinnan saa käyttöön valitsemalla kameran säätökiekosta T (tai Tv kamerasta riippuen). Muilla asetuksilla kamera valitsee itse mitä suljinaikaa käyttää.



Mitä voi kuvata nopealla suljinajalla?

Nopealla suljinajalla kuvattavan elementin saa pysäytettyä kesken liikkeen.
Esimerkkejä tilanteista joissa voi käyttää nopeaa suljinaikaa:
  • Jauhon pöllyäminen leipurin käsistä
  • Tomusokerin ripottelu
  • Veden loiskahdus kun lasiin tipautetaan jääpala
  • Urheilijan asento kesken hyppyä


Mitä voi kuvata pitkällä suljinajalla?

Pitkällä suljinajalla kuvatessa, voi saada liikkeen tunnun mukaan kuvaan. Liikkuvat elementit näyttäytyvä epäselvinä tai sumeina.
Esimerkkejä tilanteista joissa voi käyttää pitkää suljinaikaa:
  • Metron vauhti ohikiitäessä
  • Autojen valot liikenteessä
  • Tähtitaivaan liike
  • Tunnistamaton hahmo liikku huoneen poikki
  • Tähtisadetikulla piirretty kuva pimeässä




Mikä on ISO-arvo?

ISO-arvolla tarkoitetaan kameran valoherkkyyttä. Kun valo ei kuvattavassa tilassa riitä, täytyy nostaa ISO-arvoa. Mitä suurempi ISO-luku on, sitä enemmän valoa pääsee kennolle. Samalla kuvan laatu laskee, eli kuvan rakeisuus ja kohina nousevat, ja kontrasti vähenee.

Kameran natiivi ISO, on kunkin kameran alin ISO-luku johon kamera pääsee. Se on usein noin 100, mutta monet kamerat pääsevät pienempiinkin lukuihin.

Milloin ISO-arvoa pitää nostaa?

Jos ISO arvon nostaminen huonontaa kuvan laatua, miksi sitä koskaan nostettaisiin? 

Jos haluaa kuvata hämärässä tilassa ja haluaa syväterävyydeksi 8, kamera valitsee automaattisesti suljinajan 1/30. Mutta pitkä suljinaika aiheuttaa helposti tärähtäneen kuvan, ja käytössä ei ole jalustaa? Ei hätää, ISO-arvoa kasvattamalla saamme suljinaikaa lyhemmäksi.

Vaikka valotusaukko halutaan pieneksi ja suljinaika lyhyeksi, kameran valoherkkyyttä säätämällä kuvaan saadaan lisää valoa. ISO-arvoa voi hyvin nostaa 400:aan, mutta kun luku alkaa lähestyä 2000:a, kuvan huonolaatusuus voi jo käydä häiritseväksi. Hyvin valaistuissa tilanteissa, ISO-arvoa suositellaan pitämän mahdollisimman pienenä.





Lähteet:
Suljinaika ja liikkeen pysäytys valokuvauksessa
Valokuvauksen perusteet: ISO-arvo
Mikä on kameran ISO-arvo?
Slutartid, Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti