Sivut

keskiviikko 18. maaliskuuta 2020

Valokuvaus ja Aukko

Aukko (aperture) on kameran objektiivissa oleva aukko, joka määrää kuinka paljon valoa pääsee kameraan. Aukon koon voi määritellä kameran asetuksilla. F-luku kertoo aukon suurudesta: pieni f-luku tarkoittaa suurta aukkoa ja suuri f-luku pientä aukkoa.

Objektiivin nimestä ilmenee objektiivin suurimman mahdollisen aukon koko. Objektiivin nimi voi olla esim. Canon 50mm f/1.8, mikä tarkoittaa että kyseisen objektiivin suurin mahdollinen aukko on f/1.8. Zoom-objektiiveissa maksimiaukko voi vaihdella.



Milloin siis käytetään pientä ja suurta aukkoa?

Aukon koko vaikuttaa syväterävyyteen, eli kuinka suuri alue tarkennuspisteen edessä ja takana on myös tarkka. Suurta aukkoa käyttäessä, syväterävyys on kapea, kun taas pientä aukkoa käyttäessä on laaja syväterävyys.



Kapea syväterävyys (narrow depth of field) tarkoittaa, että kamera tarkentaa vain tiettyyn pisteeseen, ja kaikki lähempänä tai kauempana kamerasta olevat elementit ovat epätarkkoja. Laaja syväterävyys (wide depth of field) taas tarkoittaa, että sekä lähellä, että kauempana kamerasta olevat elementit ovat tarkkoja.



Maisemakuvissa käytetään pientä aukkoa, jotta sekä kuvan etualalla olevat kivet, että kaukana taustalla olevat vuoret ovat tarkkana kuvassa. Kapea syväterävyys on hyvä, jos taas haluaa, että katsoja keskittyy tiettyyn elementtiin eikä katse harhaile taustaan tai sivuelementteihin. Esimerkiksi tuotekuvissa ja henkilökuvissa kannattaa käyttää kapeaa syväterävyyttä.

Kannattaa myös huomioida, että kosak pieni aukka rajoittaa valon pääsyä kameraa, pimeässä kuvatessa on käytettävä suurempaa aukkoa, jotta kuvasta ei tule liian pimeä.





Lähteet:

Valokuvauksen perusteet: aukko | Kamerakoulu.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti