Sivut

perjantai 27. maaliskuuta 2020

Kuvakoot ja Storyboard


Kuvakoot ja niiden lyhenteet

Video- ja elokuvatuotannossa on yleisesti käytössä kahdeksan kuvakoon mittakaavasarja. Standardisoitujen kuvakokojen avulla suunnitteluvaiheen kommunikointi on helpompaa. Halutut kuvakoot merkitään kuvakäsikirjoitukseen.



Yleiskuva, YK

Yleiskuvaa käytetään ympäristön tai kokonaisuuden esittelyyn. Yleiskuva on mahdollisimman laaja kuva, josta yksityiskohdat eivät erotu selvästi.

Laaja kokokuva, LKK 

Laajassa kokokuvassa (tai suuri kokokuva, SKK) ihminen esitellään ympäristössään. Laajassa kokokuvassa ihmisen ylä- ja alapuolelle jää paljon tilaa.

Kokokuva, KK 

Kokokuvassa ihminen näkyy vielä kokonaan, mutta hänen ylä- ja alapuolelleen ei jää turhaa tilaa. Ihmisestä näkee jo selvästi kuka hän on ja mitä hän tekee.

Laaja puolikuva, LPK 

Laajassa puolikuvassa (tai suuri puolikuva, SPK) ihminen on rajattu reidestä ylöspäin. Pään yläpuolelle ei jää turhaa tilaa, ja alas lasketut kädet näkyvät vielä kokonaan kuvassa.


Puolikuva, PK 

Puolikuvassa vain puolet ihmisetä on näkyvissä, rajaus menee noin navan kohdalta. Puolikuvaa käytetään usein kuin rajataan kaksi ihmistä samaan kuvaan.

Puolilähikuva, PLK 

Puolilähikuvassa ihminen on tärkein elementti. Rajaus menee kainaloiden tai rinnan kohdalta. Puolilähikuvaa käytetään esimerkiksi uutisissa.

Lähikuva, LK 


Lähikuvassa näkyy ihmisen kasvot ja vähän olkapään kaarta. Pään yläpuolelle ei jää yhtään tilaa, tai kuvan voi rajata päälakea leikaten. Elokuvissa käytetty kuvakoko.

Erikoislähikuva, ELK

Erikoislähikuva on tehokeino joka näyttää vain jonkin yksityiskohdan, esimerkiksi osan kasvoja. Erikoislähikuvaa tulisi käyttää harkiten.



Kuvakäsikirjoitus eli Storyboard

Kuvakäsikirjoitus on hyvä apu videon tai elokuvan suunnittelussa, mutta myös tarinallisen kuvasarjan suunnittelussa. Kuvakäsikirjoituksessa määritellään kuvan koko, kuvakulma ja mitä kuvassa tulisi näkyä tai tapahtua.

Tein storyboard-menetelmällä kuvaussuunnitelman ensiviikon ruokakuvauksille. Aiheena on kuivakakun valmistusprosessin kuvaus.






Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti