Sivut

keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Teoria muistiinpanot

Kuva-ala

Kuvassa näkyvä alue.
Huomioi koko kuva-ala! Kaikella kuvassa näkyvällä on merkitys. Mitkä ovat kuvan pääelementit, eli mitkä esineet tai alueet hallitsevat kuvaa?
Tyhjä tila kuvassa korostaa kohdetta, lisää ilmavuutta ja antaa katseelle tilaa.


Kuvan lukusuunta

Länsimaissa tekstiä luetaan vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas, ja luemme helposti myös kuvia samalla tavalla. Katse kiinnittyy kuitenkin usein ensin suurimpaan tai muuten eniten huomiota herättävään elementtiin kuva-alalla. Linjoilla kuvassa voi ohjata katsetta.


Katkaistu kompositio

Katkaistu kompositio tai tiukka rajaus tarkoittaa valokuvauksessa, että jokin elementti jää puoliksi tai osittain kuvan ulkopuolelle. Kaikkea ei tarvitse aina näyttää kokonaan kuvassa, ihmisen aivot osaa täydentää puuttuvat palat.





Kolmanneksen sääntö

Kolmannessäännössä kuva-ala jaetaan yhdeksään yhtä suureen osaan kahdella pystysuuntaisella, ja kahdella vaakasuuntaisella viivalla. Kuvan pääelementit kuuluu sijoittaa viivojen leikkauskohtiin. Kolmannessääntö tuo jännitettä tai mielenkiintoa kuvaan.


Kultainen leikkaus

Kultainen leikkaus on suhde joka saadaan, kun viiva jaetaan kahteen osaan niin, että lyhyemmän osan suhde pidempään on sama kuin pidemmän osan suhde koko janaan. Suhde on noin 1 : 0,618 ja se merkitään usein kreikkalaisella kirjaimella fii (Φ tai φ).

Kultaisen leikkauksen suhdetta noudattavat muodot koetaan usein esteettisesti miellyttävänä. Niitä esiintyy paljon taiteessa ja arkkitehtuurissa, mutta myös luonnossa kasvien rakenteissa.



Fibonaccin lukujono

Fibonaccin lukujonossa luvut ovat kahden edelliseen summa. Kaksi ensimmäistä lukua jonossa ovat 1 ja 1, joten kolmas on 2 (1 + 1 = 2), neljäs on 3 (1 + 2 = 3), viides on 5 (2 + 3 = 5) jne.

Lukujen suhteet toisiinsa ovat kultaisen leikkauksen mukaiset.


Vitruviuksen mies

Vitruviuksen mies on Leonardo da Vincin piirustus roomalaisesta arkkitehdistä nimeltä Vitruvius. Kuvan tarkoitus on havainnollistaa ihmisen mittasuhteita.




Kuvasuhde

Kuvasuhde on kuvan leveyden suhde kuvan korkeuteen. Kuvaa tehtäessä on tiedettävä mikä kuvasuhteen tulisi olla. Minkä kokoiselle näytölle materiaali on tarkoitettu?

Valokuvauksessa kannattaa myös miettiä kuvasuhdetta, että jos kuvasuhteen tulisi olla 1:1, eli neliö, mahtuuko kuvattava kohde neliöön eikä jää kuva-alan ulkopuolelle.


Ilmaperspektiivi

Ilmaperspektiivi on syvyysvaikutelma jonka voi luoda kaksiulotteiseen kuvaan käyttämällä värejä oikein. Mitä kauempana jokin on katsojasta, sitä vaaleampi se on. Katsojan ja vuorten välissä oleva ilma saa kauempana olevat vuoret näyttämään vaaleammilta, sinertäviltä ja epäteräviltä.








Arvoperspektiivi

Mitä tärkeämpi jokin elementti on, sitä suurempana se kuvastetaan. Arvoperspektiivia käytetään esim joissakin historiallisissa taidetyyleissä. Lasten kuvissa voi usein myös havaita arvoperspektiiviä, heidän kuvissa mittakaava toimii eri tavalla: heille tärkein kuvassa on suurimpana.


Semiotiikka

Merkkioppi joka tutkii merkkien tarkoitusta ja käyttöä eri tilanteissa.
Omena voi esimerkiksi viitata syksyyn, jouluun, leipomiseen tai koulunkäyntiin yhteydestä riippuen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti