Sivut

maanantai 6. huhtikuuta 2020

Seinäesillepanot muistiinpanot

Myymälässä on kohtaamisjärjestys, eli missä järjestyksessä asiakas kohtaa tuotteet liikkeessä. Kohtaamisjärjestys syntyy johdonmukaisesti suunnitellusta kulkureitistä myymälässä.

1. Etutila

Myymälän etutilaan, eli lähelle sisäänkäyntiä, laitetaan uutuudet, ajankohtaiset tuotteet ja mahdolliset kampanjatuotteet

2. Keskitila

Keskitilaan tulee myymälän perusvalikoima.

3. Seinustat

Myymälän seinustoille tulee näyttäviä seinäesillepanoja joilla houkutellaan asiakas osaston perälle. Keskityn tässä postauksessa näihin seinäesillepanoihin.




Seinäesillepanot

Kuinka tehdään näyttävä seinäesillepano? Mitä asioita kannattaa miettiä seinäesillepanoa suunniteltaessa? 
Seinäesillepanojen suunnittelussa käytetään hyllykarttaa. Hyllykartasta ilmenee mihin tuotteet sijoitetaan. 

Korkeus

Paras myyntikorkeus on suunnilleen silmänkorkeudella, eli 120 cm -180 cm lattiasta. 80 cm - 120 cm korkeus on keskinkertaisesti myyvä, kun taas alle 80 cm korkeus on hitaasti myyvä. Hitaimmin myyvä korkeus on yli 180 cm korkeudella lattiasta. 
Alinta tilaa voi käyttää tuotteiden varastoimiseen (esim varastolaatiokko) ja ylätiloja käytetään usein visuaaliseen markkinointiin. Ylhäällä voi olla fiiliskuvia tai tietoja tuotteesta, kampanjoista tai hinnoista.



Ryhmittely

Myymälän esillepanoa ryhmitellään horisontaali- ja vertikaaliesillepanoilla. Saman kaltaiset tuotteet on hyvä ryhmitellä yhteen. Usein tuotteista voi olla tarjolla eri värejä ja eri kokoja. Tässä tapauksessa samanlaiset, mutta eri kokoiset tuotteet voisi ryhmitellä vertikaalisesti yhteen niin että pienemmät koot ovat ylempänä ja suuremmat koot alempana. Jos tuotteesta on myös eri värejä, värivihtoehdot tulisivat vierekkäin niin, että saman kokoiset ovat samalla korkeudella.
Ryhmittelyä selkeyttää myös jos hyllytasot ovat samalla korkeudella.

Lukusuunta

Länsimainen lukusuunta on vasemmasta oikeaan ja ylhäältä alas, ja katseemme lukee usein tekstin lisäksi myös kuvia ja tiloja samoja kaavoja käyttäen. 
Etunäytössä suuremmat koot takana, ja sivunäytössä koot pienemmästä suurempaan vasemmalta oikealle.

Värit

Saman sarjan eri värit tulisi olla lähekkäin esillepanossa kuitenkin välttäen samojen tai hyvin läheisten värien asettamista aivan vierekkäin. Jos värit ovat liian läheiset, ne syövät toisiaan, ja kumpikaan ei nouse esille.
Seinäesillepanoon voi valita muutaman yhteensopivan värin ja muodostaen esimerkiksi värien kolmisoinnun.



First In, First Out

First In, First Out -periaate, tai FIFO, on varsinkin elintarvikekaupoissa käytössä oleva tapa hyllytykseen. Uudet tuoreet tuotteet laitetaan hyllyllä taaimmaisiksi, jotta vanhemmat ostettaisiin pois ensin ja mikään ei pääsisi vanhenemaan.

Valaistus

Keskilattiaesillepanoissa paras valo on spotti, mutta seinäesillepanoissa spotti on liian kapeasti kohdistuva valo. "Seinänpesijä" -valot valisevat koko seinän tasaisesti, tai seinän voi valaista hyllykohtaisesti lisäämällä hyllyn yläreunaan valo

Suunnittelemani seinäesillepano pyyhkeille


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti