Sivut

tiistai 6. lokakuuta 2020

Työssäoppimisjakso Ekotorilla
Visualistiopintoihini kuuluu olennaisena osana työssäoppimisjaksot, joista minulla on kaksi ensimmäistä nyt syksyllä. Ensimmäinen jakso on kohta ehtinyt hurahtaa ohi kokonaan. Jakso alkoi elokuussa ja jatkuu lokakuun puoleenväliin saakka. Syysloman jälkeen alkaa seuraava jakso, joka jatkuu aina jouluun saakka.

Ensimmäisen jakson työssäoppimispaikkani on Turun Ekotori. Ekotori on kierrätyskeskus, joka vastaanottaa käytettyä tavaraa ja myy sitä uudelleenkäyttöön. Turun Ekotorin toiminnasta vastaa Kestävän Kehityksen Yhdistys ry. Kierrätyksen ja kestävän kehityksen edistämisen lisäksi Ekotori on myös merkittävä työllistäjä.

Ekotorin suurin kohderyhmä on opiskelijat, ja opiskelijakortilla saa -20% alennusta kaikista yli viiden euron ostoksista. Myymälässä käy myös paljon muita asiakkaita, mutta markkinointi on suunnattu lähinnä opiskelijoille. Kierrätys

Ekotori on ollut minulle mieluisa työharjoittelupaikka, sillä kierrätys ja kestävä kehitys ovat minulle tärkeitä aiheita. Ekotorilla kierrätys on jatkuvasti ajankohtainen aihe, sillä kaikki myymälässä myytävänä oleva on jo ainakin kerran käytetty.

Ekotorin toiminta säästää luonnonvaroja ja auttaa hillitsemään hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi kaikki syntyvä jäte lajitellaan mahdollisimman hyvin. Ekotori ei vastaanota huonekaluja purettavaksi tai muuta viallista tavaraa, mutta kaikkea ei tietenkään voi huomata tavaraa vastaanottaessa. Sähkölaitteet testataan ennen myyntiin menoa, ja kaiken tavaran kunto tarkastetaan hinnoitteluvaiheessa.

Huonekalut jotka eivät kelpaa myyntiin puretaan palasiksi ja materiaalit lajitellaan mahdollisuuksien mukaan. Myös rikkinäiset astiat, lasi, metalli, porsliini, vialliset sähkölaitteet ja muut jätteet joita myymälässä syntyy lajitellaan huolellisesti kierrätykseen. Taukotilassakin on polttokelpoisen jätteen lisäksi mahdollista kierrättää pahvi, metalli, lasi ja muovi.Työnkuva 

Tehtäväni myymälässä on toimia asiakasneuvojana ja auttaa ja opastaa asiakkaita. Tärkeintä Ekotorilla ei ole myynti, vaan hyvä asiakaspalvelu. Muut asiakasneuvojat ovat töissä aamu- ja iltavuorossa, minä taas olen joka päivä samat ajat ja saan siis olla kummankin vuoron kanssa vuoroviikottain.

Eniten olen tekemisissä muiden asiakasneuvojien ja kassahenkilöiden kanssa, mutta ajoittain olen tekemisissä myös varastotyöntekijöiden, siistijöiden ja sähköpuolen kanssa. 

Myyntityön lisäksi myymäläpuolen työntekijät laittavat hinnoittelusta tulevan uuden tavaran paikoilleen ja ylläpitävät yleistä järjestystä myymälässä. Saan myös tehdä sommitteluja ja pieniä esillepanoja myymälässä, ja ottaa kuvia Ekotorin Instagramiin. Olen myös ottanut tuotevalikoimakuvia Ekotorin kotisivuille sekä Rautakadun (jossa olen pääasiallisesti), että Rieskalähteentien Ekotorilla.


Entä miten korona vaikuttaa arkeen Ekotorilla?

Kaikkia Ekotorin työntekijöitä kannustetaan käyttämään maskia tai visiiriä, etenkin kun ollaan tekemisissä asiakkaiden kanssa. Ekotori kannustaa myös työntekijöitään käyttämään maskia myymälän ulkopuolella, etenkin joukkoliikenteessä. Elokuussa Ekotori jakoi kaikille työntekijöilleen käsidesit, maskit ja niiden pesuaineet ja -ohjeet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti