Sivut

tiistai 6. lokakuuta 2020

Visualistina Ekotorilla


Ekotorilla ei ole nimettyä visualistia, joten sovin työnkuvastani ohjaajani, markkinointivastaavan, kanssa. Hän antaa minulle aiheita Instagram kuville (viimeksi esim puhuimme, että voisin ottaa sadonkorjuuaiheisia kuvia) ja ehdottaa esillepanoideoita joita voisin yrittää toteuttaa. Muutoin olen saanut aika vapaat kädet toteuttaa omia ideoita esillepanoissa, somistuksissa ja kuvien ottamisessa.

Olen myös ottanut tuoteryhmäkuvia Ekotorin kotisivuille sekä Rautakadun, että Rieskalähteentien Ekotorilla. Viime viikolla olin muutaman päivän Rieskalähteentiellä tekemässä somistuksia.

Päiväni Ekotorilla vaihtelevat hyvin paljon. Jos haluan ottaa kuvia, yritän tehdä sen aamupäivän aikana, sillä asiakkaita on silloin vähemmän. Joinakin päivinä päivitän esillepanoja, toisina otan kuvia Instagramiin. Iltapäivisin järjestelen liikkeessä ja palvelen asiakkaita tarpeen mukaan. Tekemistä on niin paljon kuin itse jaksaa ja haluaa tehdä, sillä uutta tavaraa tulee lähes joka päivä, ja tavaroiden järjestystä pitää ylläpitää vähän koko ajan jos haluaa järjestyksen pysyvän.Myymälän pohjapiirros

Esillepanoalueet

  1. Sisääntulo
  2. Lukunurkkaus
  3. Pieni pöytäesillepano
  4. Pöytäesillepanot
  5. Sohvaryhmä


Esillepanot


Myymälässä oli muutama esillepanoalue, joita myyjät olivat ylläpitäneet: lukunurkkaus ja kaksi pöytäesillepanoa. Lisäsin myös muutaman esillepanoalueen joita olen itse ylläpitänyt ja vaihtanut tarpeen tullen.

Koska Ekotori on kierrätyskeskus meillä ei varsinaisesti ole montaa samaa mitään tuotetta, joten jos joku ostaa esillepanosta esim nojatuolin (mikä tietenkin on esillepanon tarkoitus), toista samanlaista tuolia ei ole myynnissä ja usein on helpompi uusia koko esillepano, kuin yrittää löytää toinen tuote korvaamaan myyty.

Esillepanot auttavat asiakkaita näkemään yksittäiset tuotteet paremmin. Pyrin esillepanoa tehdessäni nostamaan esiin ne tuotteet jotka luulen myyvän parhaiten, tai jotka haluan nostaa esille muiden joukosta. Olen myös yrittänyt pohtia kuinka tavaraa voisi käyttää uusilla tavoilla.Sisääntuloalue

Tein ohjaajan pyynnöstä esillepanon Ekotorin sisääntuloalueelle. Esillepanossa oli puutarhan tai parvekkeen "levähdyspaikka" jossa oli tuoli, pieni sivupöytä ja somisteena juomalasit ja mehupullo, ja myöhemmin lyhty. Alue jouduttiin siirtämään rakennustöiden takia joksikin aikaa, ja nyt puutarhanhoito ei enää ole kovin ajankohtainen teema esillepanolle. Seuraava esillepano voisi olla esim "glögihetki parvekkeella".
Lukunurkkaus

Lukunurkkauksen ohjeistus on, että nurkkaukseen tulee nojatuoli, sivupöytä, lamppu, pieni matto ja jokin yksityiskohta/somistus pöydälle. Olen uudistanut lukunurkkauksen kun jokin esillepanon osista on myyty. 
Somisteina pöydän päällä olen käyttänyt lähinn kirjaa ja kahvikuppia, mutta myös esim kelloa, maljakkoa tai kynttelikköä.


Ennen ja jälkeen

Pieni pöytäesillepano

Tässä kohtaa on ollut aiemmin erilaisia pienen pöydän tai tuolin päälle tehtyjä esillepanoja. Tein ensin koulun alku - teemaisen esillepanon ja myöhemmin toisen etätyö-teemalla. Päätin kumminkin jossakin vaiheessa siirtyä helpommin uudistettavaan malliin. Enää en vaihda koko esillepanoaluetta, vaan löysin pienen puolipyöreän pöydän joka nyt on kiinteä osa esillepanoa (kunnes se myydään) ja vaihdan pelkästään mitä pöydän päällä on esillä. Lisäsin pöydän viereen myös tuolin, jonka päälle laitoin esille peltirasioita.
Pyrin vaihtamaan esillepanoa mahdollisimman usein, lähes päivittäin. Ensin ajatukseni oli uusia pöydän esillepano joka päivä, inspiraationa kansainväliset teemapäivät ja muut merkkipäivät. Esim Turun päiväksi löysin tuomiokirkkoaiheisen taulun ja laitoin sille kaveriksi väriin sopivat kupit. Teemapäiväideaa on kuitenkin hankala toteuttaa joka päivä; jos keksin jotakin päivään sopivaa käytän sitä, muulloin keksin jotakin muuta.
Jos myymälään tulevan uuden tavaran joukosta löytyy jotakin hyvän näköistä tai hauskaa olen laittanut sellaiset esille tähän.

Pöytäesillepanot

Pöytäesillepanot olen toteuttanut päättämällä ensin teeman ja löytämällä teemaan sopivaa tavaraa pöydälle. Muut työntekijät ovat välillä ehdotelleet esillepanoille teemoja, ja välillä myös auttaneet esillepanojen kokoamisessa.

Muutama viikko sitten meillä oli kirja-ale, jonka ajaksi vaihdoin toisen pöytäesillepanon kirjapöydäksi. 

Pöytäesillepanojen suunnittelussa hankalinta mielestäni on ollut valita sopiva määrä tavaraa esillepanoon. Pöydästä tulee helposti liian tyhjän tai liian täyden näköinen. Myös sommittelu on ollut hankalaa, mutta tunnen, että olen parantunut siinä ja alkanut oppia näkemään mikä toimii ja mikä ei.

Sohvaryhmä

Sohvaosaston esillepanoalue oli minun ideani harjoittelujakson alussa. Sohvaosastolla oli tilaa esillepanoalueelle, ja koska minulle oli annettu vapaat kädet tehdä mitä parhaaksi näen, päätin elävöittää tätä myymälän osaa esillepanoalueella.

Esillepanossa on ollut elementteinä sohva, sohvapöytä, nojatuoli tai rahi ja pieni somistus sohvapöydällä. Samoin kuten lukunurkkauksessa, esillepano on uusittu kun jokin sen osista on myyty. Välillä sohvaesillepanon yhteydessä on ollut Ekotorin esitteitä tarjolla asiakkaille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti