Sivut

keskiviikko 27. toukokuuta 2020

Kuvausjärjestelyt Kui Design | Näyttö

Asiakas

Näyttötyön asiakkaani on Kui Design Turun keskustasta. Kui Design on pieni Turkulainen yritys joka myy omia käsityönä valmistettuja design-tuotteita Local Shopissaan Kristiinankadulla.Toimeksianto

Asiakas halusi kuvia muutamista tuotteista joista heillä ei vielä ole kuvia. Sain mukaani kolme eri säkkireppua, kaksi villahuopaa, patakintaat sekä liplakin.
Säkkirepuista asiakas pyysi ulkona otettuja kesäisiä kuvia joissa reppu mielellään on ihmisen selässä. Patakintaita mietimme kuvattavan keittiö-, ruuanlaitto- tai leivontaympäristössä, esimerkiksi leipoja kädessä tai uunin vierellä roikkumassa.

Kuvat tulisivat Kui Designin kotisivuille ja heidän Facebookiin. Asiakas pyysi kuvia joita saa itse rajata omiin tarkoituksiinsa kotisivuille ja Facebookiin.Kohderyhmä

 • paikallisesta designista kiinnostuneet turkulaiset
 • muunpaikkakuntalaiset ja turistit
 • nuoret aikuiset
 • kuluttajat jotka ovat valmiit maksamaan vähän enemmän hyvästä laadusta
 • tietoiset kuluttajatBenchmarkkaus

Tein tiedonhankintaa ja etsin inspiraatiota mm Pinterestin kautta. Tallensin kaikki inspiraatiokuvani Pinterest-tauluihin.

Säkkireppu

Tutkin muiden yritysten vastaavia kuvia joissa mainostetaan reppuja tai kasseja. Tutkin mm. PUF Design marketin, Weecon ja Marimekon laukkumallistoja. Suurin osa kuvista oli tuotekuvia joissa oli pelkästään myytävä tuote valkoista taustaa vasten. Fiiliskuvia paljon harvemmassa ja niitä sai välillä melkein etsimällä etsiä. Löysin kumminkin muutamia erilaisia kuvia laukuista, kasseista ja repuista jotka keräsin Pinterest tauluun.Havaintoja joita tein kuvista:
 • useissa kuvista malli on vinosti selkä kameraan päin
 • katse olan yli jotta kasvot näkyy
 • katse kameraan tai sivuun alas
 • seinää tai selkeää taustaa vasten (kuten Kuin omatkin aiemmat kuvat)
 • luonnossa (vihreää)Patakintaat

Patakintaista löytyi paljon ompeluohjeita omien patakintaiden tekemiseen. Etsin varsinkin kuvia joissa patakinnas roikkuu jossakin keittiöympäristössä, mutta tutkailtuani omaa ahdasta keittiötä ja kyseltyäni muutamalta kaveriltakin miltä heidän keittiönsä näyttää, totesin että käytössäni ei ole keittiökuvaukseen soveltuvaa ympäristöä.
Päädyin sen sijaan flatlay ideaan ja inspiroiduin eräästä kuvasta jossa patakintaat olivat korissa. Päätin jalostaa ideaa ja kokeilin muutamaa eri taustaa ja koria joita minulta ja tuttavilta löytyi. Ideana oli keittiötarvikkeet lahjana. Heitin sekaan vielä puisen paistinlastan jotta keittiötarvike-teema tulisi selvemmäksi. Keittiötarvikkeet kauniisti aseteltuna koriin luo ajatuksen, että kuvassa oleva kokoonpano on menossa lahjaksi.
Jälkeenpäin kuvia katsellessa mietin, että olisiko lahjaidea-ideaa pitänyt vielä korostaa sitomalla rusetti patakintaiden tai paistinlastan ympärille?
Huovat

Tutkin muunmuassa Hemtexin huopavalikoiman kuvia. Monella yrityksellä oli pelkästään tuotekuvia valkoisella taustalla ja fiiliskuvia sai taas etsiä
 • lähes kaikki pienempiä kuin Kuin villahuopa
 • roikkuvat rennosti sohvan, tuolin tai sängyn päällä
 • "sattumanvaraisesti"

Ne kuvat joissa esitellään kuviota

 • roikkuu aidan päällä
 • aseteltu taiteltuna suoraan sovan tai penkin päälle
 • aseteltu diagonaalissa sohvan päälle (koko huopa näkyy)
Liplak

Lippalakkeja on valtavasti eri tyylisiä enkä oikein tiennyt mistä löytäisin yhtään samantyylisiä, tai mistä edes etsiä. Keräsin Pinterst tauluun kumminkin erilaisia lippalakki- ja hattukuvia joista pidin.
Löytämäni kuvat olivat usein joko edestä, jolloin malli katsoo alas tai pitää lipan reunasta kiinni, suoraan sivusta tai takaa, jolloin lippalakki on päässä takaperin.
Kaikki kuvat olivat ulkona otettuja.

Aikataulu

Minulla oli puolitoista viikkoa aikaa toteuttaa näyttötyö. Samalla tein myös grafisen suunnittelun näyttöäni.
Aikatauluttaminen on minulle hankalaa sillä en osannut arvioida kuinka monta kuvauspäivää tarvitsisin tuotteille. Olin varannut kuvaamiselle perjantain, maanantain ja tarvittaessa viikonlopun siinnä välissä. 
Olin myös riippuvainen Kuin aikataulusta ja kahdesta muusta henkilöstä: Sandrasta jonka luona kuvasin huovat ja Erikasta joka oli luvannut olla mallini kuvauksissa.


Lähetin sähköpostia Kuille viikonlopun aikana ja soitin heille tiistaina ja sovimme tapaavamme keskiviikkona. Maanantaina tein kuvaussopimuksen (jonka kaverini tulosti minulle keskiviikoski) ja tiistaina tein lähinnä graafisen näyttöä.

Keskiviikkona tein graafista aamupäivällä ja hain tuotteet Kuin Local Shopista iltapäivällä.

Käytin torstain benchmarkkaukseen ja luonnosteluun.

Perjantaina oli kuvauspäivä. Menin Sandran luo kuvaamaan villahuopia hänen olohuoneen sohvallaan. Iltapäivällä olimme suunnitelleet kuvata säkkireppuja Erikan kanssa, mutta oma aikatauluni venähti vähän, ja meillä oli kummallakin muuta menoa kl.o. 16, joten emme ehtineet kuvata kuin vajaat kaksi tuntia.

Jatkoimme säkkireppukuvauksia lauantaina Turun tuomiokirkon lähiympäristössä.

Selailin läpi saamiani kuvia jo viikonlopun aikana ja aloitin Lightroomilla editoimisen maanantaina.

Tarkoituksena oli saada kuvat editoitua maanantain aikana ja tiistaina kirjoittaa blogipostaus. Adoben Lightroom oli tosin toista mieltä ja hidasteli koko maanantain ja vielä vähän tiistainakin.
Kun Lightroom takkuili käytin aikani tehden luonnoksia graafiseen näyttöön ja kirjoitellen blogia, joten en jäänyt pahasti jälkeen suunnitelmastani.

Keskiviikkona sain valmiiksi blogipostauksen ja iltapäivällä esittelimme kuvamme ryhmälle. 
Torstaina on näytön arviointi.


Luonnokset

Tässä muutama luonnoksistani.
Prosessi

Otin ensimmäiset kuvat heti keskiviikkona kotiin tultuani. Tyhjensin kirjoituspöytäni ja peitin sen sinisenharmaalla voimapaperilla jota olen muutenkin käyttänyt taustana kevään kuvauksissa. Ripustin taustapaperin (joka ei edes näy lopullisessa kuvassa) nuottitelineeseen ja kaivoin esiin leikkuulaudan, valkoisen keittiöpyyhkeeni ja edellisenä päivänä ostamani leivän. Olin jo syönyt osan leivästä, mutta peitin sen osan keittiöpyyhkellä, aivan kuin leipä olisi juuri tullut uunista. Pyöristin muotoa talouspaperilla. levitin myös leipälaudalle jauhoa tukemaan leipomisilluusiota.
Jouduin kuvauksen aikana siirtelemään pöytääni auringonvalon perässä muutaman kerran.
Perjantaina menin parhaan kaverini luo ottamaan kuvia huovista hänen harmaalla sohvallaan. 
Yritin kuvata niitä myös tuolin päälle "heitettynä" mutta huopa on 180 cm leveä eikä mahtunut roikkumaan kauniisti tuolilla. En myöskään halunnut kääntää huovan kapeampaa reunaa selkänojan yli, sillä halusin huovan kuvion kuitenkin näkyvän oikein päin.

Perjantaina iltapäivällä lähdimme kuvaamaan Turun tuomiokirkon edustalle. Kuvauksen kohteena oli säkkireput. Kuvasimme useassa eri lokaatiossa välillä vaihtaen mallin vaatetustakin.

Mallinani toimi Erika von Essen ja behind the scenes kuvat on ottanut Sandra Herrmans.

Hyvää kuvauslokaatiota etsimässä Aurajoen varrella

Mallin ohjeistusta tuomiokirkon edustalla
 
Penkin puhdistus ennen kuvaustaEditoin kaikki kuvat Adobe Lightroomilla.
Muun muutin muassa Aurajoen veden väriä sinisemmäksi ja vaalensin mallin kasvoja liplakin lipan alla. Korostin myös säkkirepun kuviota muutamassa kuvassa.

Lightroom takkuili jostakin syystä maanantaina ja tiistaina, joten muvien muokkaus eteni toivottua hitaammin. Kun Lightroom hyytyi sain ajan käytettyä aloittamalla blogipostauksen kirjoittamisen. Sain kuitenkin kuvat muokattua ja keskiviikkona kirjoitin blogipostauksen valmiiksi.

Torstaina onkin jo näytön vuoro!
Valmiit kuvatSäkkireppukuvat

Kaikista Kui Designille kuvaamistani tuotteista pidin säkkireppujen kuvaamisesta eniten. Niitä kuvattiin Turun tuomiokirkon läheisyydessä.

Tunnelmia tuomiokirkkopuistossa

Maisemien katselua

Funikulaaripussukka reissussa mukana


Aurajoen varrella

Aurajoen varrella

Kävelyllä luonnossa


Patakinnaskuvat
Päädyin patakintaiden suhteen flatlay-ideaan ja inspiroiduin eräästä kuvasta jossa oli patakintaat korissa. Päätin jalostaa ideaa ja kokeilin muutamaa eri taustaa ja koria joita minulta ja tuttavilta löytyi. Ideana oli keittiötarvikkeet lahjana. Heitin sekaan vielä puisen paistinlastan, jotta keittiötarvike-teema tulisi selvemmäksi. Keittiötarvikkeet kauniisti aseteltuna koriin luo ajatuksen, että kuvassa oleva kokoonpano on menossa lahjaksi.
Jälkeenpäin kuvia katsellessa mietin, että olisiko lahjaidea-ideaa pitänyt vielä korostaa sitomalla rusetti patakintaiden tai paistinlastan ympärille?
Idea leipäkuvaan syntyi puhtaasti siitä, että olin edellisenä päivänä ostanut nätin näköisen leivän.

Huopakuvat

Halusin esitellä huovan Turkuaiheista kuviota, joten huopa on levitettu sohvalle niin, että vihreä ja vaaleanpunainen huopa näyttävät kuvion eri kohtia.
Mietin, pitäisikö minun ottaa alas maalimankartta seinältä, mutta pidin sen tuomasta lisäväristä. Seinä näytti myös valtavalta ja todella tyhjältä ilman karttaa. Minulla tai kaverilla ei myöskään ollut mitään muuta tarpeeksi suurta jonka olisi voinut ripustaa seinälle kartan tilalle. 
Kartta luo myös vastakohtaelementin huovalle kuvassa: Kansainvälisyys - Paikallisuus

Päätimme myös kuvata huopa käytössä kirkon äärellä. Asettelin huovan mallejen ympärille niin että kuosin tuomiokirkko näkyy kuvassa.

Lippalakkikuvat

Lippalakkikuviin en itse ole kovin tyytyväinen. Erika ei viihtynyt lakki päässään, mikä suurimmassa osassa kuvista näkyy. 
Auringonpaiste on kuvissa liian voimakas ja Erikan silmät ja kasvot jäävät pahasti varjoon. Tämä olisi voitu estää reflektorilla, mutta en tajunnut kuvaushetkellä kuinka rajut varjot olivat. Toin Lightroomissa lisää valoa kasvoille, mutta kontrasti on silti ehkä turhan voimakas.
Rupesin myös jälkeenpäin pohtimaan paitavalintaa. Ensimmäisessä kuvista Tove Janssonin kuva paidassa vie huomiota hatulta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti