Sivut

keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Haarukointi: Aukko ja syväterävyys

Suoritin maanantaina kameratekniikan harjoituksen, jossa testasin kameran syväterävyyttä.

Set up

Asettelin työpöytäni ikkunan äärelle parhaan valotuksen varmistamiseksi. Takaseinä koostuu päällekäin ladotuista pahvilaatiokoista joihin on teipattu kiinni litoposteri. Pöytää peittää sinisenharmaa voimapaperi.
Asettelin kuvauskohteeni pöydälle 5-10 cm toisistaan, lähin ja taaimmaisin noin metrin päässä toisistaan, kamera yhteensä kahden metrin päässä takaseinästä. 

Kamera on kiinnitetty jalustaan pöydän korkeudelle ja tarkennettu keskimmäiseen sotilashahmoon. Käytin kameran Aukon Esivalinta -tilaa kuvatessani.

Editointi

Valotus kuvissani on hieman epäsäännöllinen, sillä käytin kuvauksissa ainoana valonlähteenäni luonnonvaloa kuvauspöytäni viereisestä ikkunasta. Päivä oli pilvinen, ja valon määrä vaihteli jatkuvasti. Yritin ajoittaa kuvani sellaisiin hetkiin joissa valoa oli suunnilleen saman verran, mutta kuvien valotuksessa oli kuitenkin aika suuria eroja. Yritin tasoittaa valotusta Lightroomissa, mutta koska sovellus on minulle vielä aika uusi, kuvissa on vielä havaittavissa pientä vaihtelua valotuksessa.

Valotuksen lisäksi lisäsin vihreiden sotilashahmojen värin kylläisyyttä ja vähensin kuvien kohinaa hieman.

Pohdintoja

Kuvissani näkyy aukon merkitys syväterävyyden kannalta, mikä alunperin oli tarkoitukseni harjoituksella. Totesin tosin, että jos olisin suorittanut haarukointikuvauksen eri asetuksilla kuin nyt, olisin voinut tutkia kuvissa syväterävyyden lisäksi myös aukon vaikutusta kuvan valotukseen.
Olisi mielenkiintoista suorittaa vielä toinen haarukointi, jossa käyttäisin manuaaliasetuksia ja vertailisin juuri aukon koon vaikutusta valotukseen. 

Harjoitus olisi myös ollut parempi suorittaa esim ulkona, jossa tilaa syvyyssuunnassa olisi paljon enemmän ja taaimmainen tausta huomattavasti kauempana kuvauskohteista. Tunsin silti saaneeni suoritettua harjoituksen ihan hyvin näin sisäoloissa.

Editoimaton kuva


Valmiit kuvat






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti