Sivut

torstai 30. tammikuuta 2020

Värejen koodilyhenteet

Värejä määritellään eri koodeja käyttäen, riippuen siitä mihin värejä käytetään. RGB-värejä käytetään digitaalisiin töihin, CMYK-värejä painoon meneviin ja hex-koodilla määritellään kotisivujen värit. Kirjainyhdistelmät muodostuvat värijärjestelmissä käytettävien värejen englanninkielisistä nimistä.


CMYK

Cyan
Magenta
Yellow
Key/Black

CMYK on painokoneiden väreihin perustuva värijärjestelmä. Painokoneet tuottavat värejä sekoittamalla syaania (sinivehreää), magentaa (aniliininpunaista), keltaista ja mustaa eri suhteissa. RGB-väreihin verrattuna CMYK-värit ovat hillitympiä ja koko värimaailma on rajoitetumpi kuin RGB-värimaailma, painokoneiden värejen rajoitteiden takia.
CMYK-värejä käytetään kaikissa painoon menevissä tuotteissa.


RGB

Red
Green
Blue

RGB-värit muodostuvat punaista, vihreää ja sinistä valoa sekoittaen. Periaatteena on, että mitä enemmän valoja sekoittaa, sitä vaaleampi väri saadaan. Kaikki kolme väriä yhdistämällä saadaan siis valkoista. RGB-värijärjestelmää käytetään värejen toistamiseksi digitaalisena. Puhelimien, tietokoneiden ja televisioiden näytöt käyttävät RGB-värijärjestelmää.

RGB vs CMYK


HEX


Kolmas usein käytetty värijärjestelmä on hex-värit. Hex-väreillä tarkoitetaan RGB-väreillä muodostettua väriä, jonka sävy määritellään heksadesimaaleina. Koodi merkitään kirjainten ja numeroiden yhdistelmänä, joka alkaa #-merkillä. Hex-koodia käytetään mm. kotisivuja tehdessä ja CSS-koodissa.

hex-koodi

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti